ANTİK YUNAN TİYATROSU VE YAZARLARI


ANTİK  YUNAN  TİYATROSU 

VE  YAZARLARI

Yunan tiyatrosunun başlangıcı  Dionysos  ayinlerine uzanır. Bu ayinlerden özerkleşerek bir sanat türü haline gelen tiyatro, dinsel ya da pratik ölçütlerle değil, estetik ölçütlerle değerlendirilen bir oyuna dönüştü.   Yunan toplumunda tiyatronun öncüsü, şarap, bereket ve bitkiler tanrısı Dionysos’u kutsamak için yapılan Bacchanolia şenliklerinde bir koronun söylediği Dithyrambos şarkılarıydı.


Satir


Kimdir bu Dionysos?

ve neden tiyatronun tanrısı olarak kabul ediliyordu? Semele  çocuğunu karnında taşıyamamış ve Zeus Dionysos’u kalçasına yerleştirmiş, böylece Dionysos iki kere doğmuştur. Dionysos bireylere kendini doğrudan gösterebilirdi ve ona tapanlara sahip çıkardı. Kış ortasında kadınlar dağlara giderek Dionysos ayinleri yaparlardı. Süslenmiş ve kutsanmış genç bir boğa kurban edilir, eti bir törenle köylülere dağıtılırdı


Antik Yunan Tiyatrosunda Oyunculuk Sanatı

Güçlü ve temiz bir ses
Karakter yapımının doğruluğu
İnandırıcı, doğal bir esneklikle sağlanan tasarım gücü
Algılama ve anlama yetisi

Giysi Tasarımı
Kırmızı; zenginlik ve iktidarı, beyaz; sevinç ve mutluluğu, sarı; tanrısallığı gösteriyordu. Böylece, sahne giysisi renkleri yoluyla, oyun kişisinin toplumsal konumu, yaşı, uğraşı, tipi belirleniyordu.

Antik Yunan’da İlk Yazarlar
Sophokles (ya da Sofokles)(M.Ö. 495 – M.Ö. 406):
Sophokles Antik Yunan’ın 3 büyük tragedya yazarlarından biridir. 123 oyun yazmıştır ve Dionysos Festivali isimli drama yarışmasında da en fazla ödül alan yazardır. Aristophanes’e göre 130 tane oyun yazmıştır. Ama sadece 7 tanesi elimizdedir.

 AISKHYLOS-Eshilos (M.Ö. 525 – 424):
M.Ö. 5. yüzyılda tragedyanın asıl şeklini aldığı yazar Eshilos'tur. Tragedya yazmaya yaklaşık M.Ö. 500'lerde, yani gençliğinde başlamıştır. Eserlerinde koroya önem vermiş, oyunlarını mitolojiden almıştır. Eshilos, konuları bakımından birbiri ile ilgili üç oyunu birleştirmiş sonuna bir satir oyunu eklemiştir. M.Ö. 458'de Orestia adlı üçlemesiyle son zaferini kazanmıştır.

Euripides (M.Ö. 480 – M.Ö. 406):
Eshilos ve Sofokles’ten sonra Atina’nın yetiştirdiği üçüncü büyük trajedi şairidir. Euripides, 92 adet trajedi yazmışsa da sadece 18 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir. Euripides, trajedilerinde kişileri yüceltmekten çok, gerçeğe uygun olarak verir. Gençliğinde, Sokrates, Protagoras gibi filozoflardan yararlanmış, 25 yaşında tiyatro yazarlığına başlamıştır.

Aristophanes  (M.Ö. 448 – M.Ö. 380):
İlk komedisi Şölenciler. M.Ö. 411’de Atina’da sahnelenen Kadınların Savaşı. M.Ö. 423’te sahnelenen Bulutlar oyununda ise Aristophanes, Sokrates’i alaya alır. Kuşlar oyununda insanlar o günlerin sıkıntılı Atina’sından kaçarak, gökyüzünde kuşların yönettiği “Kuşlar-Bulutlar Ülkesi”ne sığınırlar. Kurbağalarda ise, Eshilos ve Euripides’in trajedilerini gülünç bir biçimde eleştirir. 

Yorumlar