BİLİMSEL BİR DİSİPLİN OLARAK LOJİSTİK DİSİPLİNİN DİĞER DİSİPLİNLER İLE İLİŞKİSİ NEDİR?

BİLİMSEL BİR DİSİPLİN OLARAK LOJİSTİK DİSİPLİNİN DİĞER DİSİPLİNLER İLE İLİŞKİSİ


 Bu yazımda size ödev konum olan bu konuyu anlatmaya çalışacağım umarım yardımcı olur sizlere..


Lojistik Nedir?

Lojistik; bir ürünün ilk tüketiciden son tüketiciye kadar olan nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder.

TZY Nedir?

Tedarik zincirleri boyunca malzemelerin ve bilgilerin tedarikçiler ve müşterileri arasında karşılıklı akışının etkin ve doğru şekilde sağlanmasına tüm yönetsel görevler TZY olarak tanımlanır.
  
Örgüt Teorisi İle İlişkisi

Yönetim ve organizasyon yazını içerisinde başlı başına bir yeri olan Örgüt Teorisi, tedarik zinciri yönetimi ile ilişkisi bakımından araştırmaya en açık konulardan birisidir.
Örneğin, nüfus-çevre bilim yaklaşımında ana fikir şudur: Doğadaki canlı varlıklar nasıl tabii bir seçimle elenip bir kısmının yaşamı son bulurken, diğerleri bir evrim içinde gelişerek yaşamlarını sürdürüyorsa, organizasyonlar dünyasında da durum bunun benzeridir. Böylece çevre, örgütsel nüfusu kontrol etmektedir. TZY bakımından değerlendirildiğinde zinciri bağlı tek bir ilişkinin varlığını nasıl sürdürdüğü ile değil, aynı kaynak havuzundan faydalanan çevreye duyarlı ve birbiri ile ilişkileri olan diğer yapıların nasıl başarılı oldukları bir bütün olarak önem kazanmaktadır. TZY de önemli konulardan biriside kamçı etkisidir (Bullwhip Effect). Kamçı etkisi özetle tedarik zincirinde müşterilerin yarattığı küçük değişiklerin büyük talep dalgalanmalarına yol açtığı ve zincirin tümünü etkilediğini öne süren bir fenomendir. 

Stratejik Yönetim İle İlişkisi

Stratejik yönetim, diğer yönetim ve organizasyon konularından uzun dönemli faydaya odaklanması bakımından farklılaşmaktadır. Temel amaçlarından birisi olan ‘’ ortalamanın üzerinde getiri sağlamak’’ hususu tedarikçilerin ve müşterilerin gücünden doğrudan etkilenmektedir.
Stratejik Yönetim bakımından TZY veya Lojistik faaliyetleri ; ‘’ Geriye Yönelik Lojistik’’ ve ‘’İleriye Yönelik Lojistik’’ olarak gruplandırılmıştır. Geriye yönelik lojistik faaliyetler tedarikçilere doğru, ileriye yönelik lojistik faaliyetler ise tüketicilere doğru yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetlerin en uygun bileşimi işletme açısından, ortalamanın üzerinde kar, bunun paralelinde bir rekabet üstünlüğü yaratacaktır.

Örgütsel Davranış İle İlişkisi

Örgütteki liderlik düzeyinin ve kurumsal desteğin, Tedarik Zinciri ağ yapısının kurulması ve sürdürülmesinde etkili olduğu, ayrıca tedarik zincirinin yapı, süreç ve üyelerinin gelişmesinde ‘’lojistikçi liderlerin’’, önerilerinin önemli bir rolü olduğu belirtilmektedir. Toyota örneğinde General Motors, Ford ve Chrysler gibi şirketler bağımsız olarak Toyota benzeri etkili üretim ve yönetim sistemlerini kurmak ve geliştirmek için önemli girişimlerde bulunmuşlardır. Sonuçta ortaya çıkan şey şudur ki; Toyota’yı inceleyenler ve taklit etmeye çalışanlar, fabrikaları gezerken gördükleri araç ve uygulamaları sistemin kendisiyle karşılaştırmışlardır. Oysa ki; bu uygulama ve faaliyetler yazılı kurallara bağlı olmasına karşın; sürekli katılımcılığı, takım çalışmasını, liderliği, çalışan motivasyonunu, özdisiplini, detayları önemsemeyi, iş bölümünü ve bunun gibi örgütsel kültürün birçok unsurunu bünyesinde bulunduran ve yazılı olmayan kurallar tarafından beslenmektedir.


İnsan Kaynakları Yönetimi İle İlişkisi

Yetişmiş ve nitelikli insan gücü her sektörde olduğu gibi, lojistik sektöründe de başarının anahtarlarından birisidir.
Lojistik çalışanlarının işe alımı, kariyer gelişimini, tazminatlarının ödenmesini, özlük ve emeklilik hakları gibi konular insan kaynakları yönetimi ile doğrudan ilgili olan başlıca konulardır.
Lojistik sektöründe yedi gün yirmi dört saat çalışıldığı ve bu faaliyetlerinin birçoğunun online kontrol gerektirdiği düşünüldüğünde, lojistik yönetiminde insana yapılacak yatırımın ne denli önemli olduğunu anlaşılmaktadır.


TZY’nin Postmodern Yönetim Yaklaşımları İle İlişkisi

TZY’nin postmodern yönetim kavram ve uygulamalarıyla yakın ilişki içerisindedir. Bu ilişkilerin aydınlatılması; lojistik ve TZY yöneticilerin eski problemlere yeni bakış açısı geliştirme ve etkili örgütsel strateji oluşturma konusunda’’ alet çantalarını’’ genişletecektir. Bu bağlamda ilerleyen başlıklarda kapsanan postmodern görüş ve uygulamalar aşağıda sıralanmaktadır.

·         Dış kaynaklarla yönetim
·         Çekirdek yetenek
·         Kıyaslama
·         Toplam kalite yönetimi
·         Şebeke organizasyon
·         Yığışım organizasyonu
·         Değişim mühendisliği
·         İttifaklar
·         Küçülme
·         Yalın düşünce ve yalın yönetim
·         Sanal organizasyonlar
·         Tam zamanında üretim ve seri uyarlama (just in time-mess customization)
·         Yeni ekonomi ve e-ticaret


Tedarik Zinciri Yönetimi Ve Çekirdek Yetenek

Çekirdek yetenek, bir işletmeyi başka işletmelerden ayıran, işletmenin vizyonunu gerçekleştirmede temel rol oynayan, rakipler tarafından kolayca taklit edilemeyen bilgi, beceri ve yeteneği ifade etmektedir.


TZY-Tam Zamanında Üretim (JIT) Ve Seri Uyarlama

Tam zamanında üretim kısaca gerekli miktar, zaman ve kalitede üretim yapılarak yüksek düzeyde stok tutulmasının olumsuzluklarını önlemeye yönelik bir üretim yönetimi yaklaşımıdır.


TZY-Yeni Ekonomi Ve E-Ticaret

Günümüzde işletmeler, özellikle değer yaratan tüm e-uygulamaları ile olayların senkronizasyonunu ve lojistik faaliyetleri hızlandırarak, doğru vermeye katkı sağlamaktadırlar. Bu konudaki gelişmeler, e-ticaret uygulamalarının işletmeler için stratejik bir üstünlük yarattığı kadar, finansal bir statü ve bir saygınlık imajı da yarattığını göstermektedir. Dahası e-ticaret geliştikçe RFID uygulamalarının çok daha ileriye gideceği ve tedarik zincirinin güvenliğini sağlamada önemli bir araç olabileceği belirtilmektedir.

TZY’nin Ekonomi İle İlişkisi

Modern lojistik ve ekonomik büyüme arasında çift yönlü ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Bir taraftan modern lojistik endüstrisinin hareketlenmesi hemen her sektörde ulusal ekonomik büyümeyi uyarırken ekonomik performansın artması da lojistiğe olan talebi uyarmaktadır.


TYZ’NİN DİĞER İŞLETME FONKSİYONLARI İLE İLİŞKİSİ

Pazarlama İle İlişkisi

1980’lerden 1990’ların başına değin entegre pazarlama yaklaşımlarının temelinde örgütler için rekabetçi bir avantaj oluşturduğu açıkça anlaşılmıştır. Doğal olarak pazarlama karmasının kritik unsurlarından olan dağıtım fonksiyonu başta olmak üzere; lojistik faaliyetlerin pazarlama yönetimi içerisinde kritik bir rol oynadığı, TZY uygulamaları ile pazarlama faaliyetlerinin birbiri ile koordinasyon içerisinde yürütülmesinin ve lojistikçiler ile pazarlamacıların işbirliği çalışmalarının, servis operasyonlarının etkililiğini artırarak rekabet avantajı yarattığı ifade edildi.
Son yıllarda pazarlama lojistik ve TZY disiplinlerinde yayımlanan bilimsel dergilerde üzerinde durulan ilişkinin tartışılmasına yönelik şu tespitlere ulaşılmıştır;
·         Pazarlama ve TZY müşteriler ile doğrudan ilişki içerisinde olan ve tüketiciler için değer yaratan birbiri ile yakından ilişkili alanlardır.
·         Lojistik ve pazarlama kombinasyonu, örgütsel kazanımlar için bir temel oluşturur, firmanın pazara entegrasyonunu hızlandırır ve yüksek düzeyde müşteri tatmini sağlar.
·         TZY ve pazarlama ittifakı, müşterilerin özel beklentilerini tüketici talebinden fabrika hattına kadar planlara etkili bir şekilde yansıtılması için kaçınılmazdır.


Üretim Yönetimi İle İlişkisi

Üreticiler bir taraftan müşterilerin yeni ürün baskısı yanında, gittikçe artan kalite ve hız beklentileri doğrultusunda, pazara talebe uygun mal sürmek, diğer taraftan da optimum stok düzeyini sağlayarak, maliyetleri de azaltmak zorundadır. Üretim ve lojistik arasında; üretim pazarlama, yer seçimi, satın alma kararlarının, Pazarlama ve lojistik arasında ise; müşteri hizmetleri, fiyatlandırma ve satış yeri kararlarının birbiri ile etkileşim içerisinde olduğunu görmekteyiz.


Finansman Ve Muhasebe İle İlişkisi

Lojistik; diğer fonksiyonlarla maliyet alışverişleri doğrultusunda karar alan, yani maliyetleri veri olarak işleyen bir alt sistemdir. Bu nedenle lojistik ile muhasebenin en yakın ilişkisi, maliyet konusudur. Örneğin lojistik yöneticisi, finans yöneticisi ile stoklarını sık sık koordine etmek durumundadır. Çünkü; stoğa gereğinden fazla bağlanan para bir fırsat maliyetidir. Sonuçta, iyi tasarlanmış bir lojistik sistem, firmanın finansal kontrolüne doğrudan ve büyük bir katkı sağlayacaktır. 


TZY’nin Mühendislik Bilimleri İle İlişkisi

Gelişim süreci içerisinde, önceleri tedarik zincirine ilgi; verimlilik, imalat ve imalata dayalı operasyonel konular nazarında mühendislik temelli oluşmuştur.
Walker, tedarik zinciri yönetimini küresel düzeyde müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek için ürün bilgi ve nakit akışlarının mühendislik temelinde organize edilmesi ve yönetilmesi olarak görmüştür. İlerleyen zamanlarda insan beynini ve nöral ağ yapılarını anlamaya ve onu taklit etmeye çalışan bilgisayar sistemlerinin, özünde bir ağ ve süreçler zinciri olan lojistik ve tedarik zinciri araştırmalarına ilgisi artmıştır.


SONUÇ:
Lojistik ve Tedarik zinciri yönetimini diğer bilimsel disiplinlerle ilişkisini örnekler vererek açıklamaya çalıştım. Ayrıca TZY’nin ilerleyen zamanlarda ki ağ ve süreçler zincirine de katkısını öğrendim.

 UMARIM BU YAZIM SİZLERE VE LOJİSTİK ALANINA İLGİ DUYAN KİŞİLERE BİR ŞEYLER KATMIŞTIR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER YORUM YAPIP BENİ TAKİP EDERSENİZ ÇOK SEVİNİRİM :)

Yorumlar